Apa Yang Perlu Suami Lakukan Untuk Isteri?


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Bantu isteri

Kepada bakal-bakal suami satu perkara penting yang perlu difahami ketika mana anda bakal menjadi ketua keluarga bahawa peranan suami bukan sekadar mencari nafkah untuk keluarga. Kerana kefahaman seumpama ini akan menjadikan anda menyerahkan tugas rumah tangga yang lain kepada isteri. Tanpa anda sedari isteri mula merasakan tugasan rumah tangga diletakkan ke atas diri mereka sahaja.

Anda perlu menyedari bahawa tugasan seorang isteri ibarat kerja 24jam sehari. Kerja tanpa henti. Sedangkan tugasan anda sebagai suami pula akan menjadi 8 jam sehari jika anda tidak menyedari peranan anda dalam rumah tangga yang anda bina.

Masing-masing mempunyai peranan dalam membina keluarga. Seorang suami perlu sedar anda tidak boleh membina kerjaya dengan cemerlang jika perihal yang berlaku di rumah juga tidak tenang. Jadi untuk itu anda perlu bertindak memberikan bantuan kepada isteri terhadap perkara-perkara selain dari kerja anda di pejabat. Mungkin anda merasakan kerja remeh dan tidak penting untuk anda, tetapi sedarilah bahawa itulah sebenarnya kekuatan hubungan rumah tangga yang sering diabaikan oleh seorang suami.

Bahasa ringkas yang perlu anda fahami, sebagai suami anda adalah pembantu juga kepada isteri dalam urusan rumah tangga.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: