Perutusan Aidilfitri


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Di ambang Ramadhan kali ini terasa pengisiannya jauh lebih berbanding pada tahun lepas. Seboleh mungkin bulan Ramadhan ini mengambil ruang untuk melakukan kebaikan sebanyak mungkin. Bagi sesetengah individu raya lebih dipandang hebat berbanding Ramadhan yang barakah. Sedari atau tidak kita lebih teruja menghitung bilakah ketibaan Aidilfitri tanpa mengambil kira Ramadhan yang bakal menghilang.

Amat jauh kedudukan kita berbanding dengan Rasulullah menyambut Ramadhan. Syawal adalah rangkaian seterusnya untuk mengaplikasikan kebaikan Ramadhan. Bagi yang menghayati bulan ini, Syawal dan bulan-bulan yang seterusnya pasti jumlah dan kualiti ibadahnya tidak akan berkurang. Tetapi bagi yang tidak, jangankan selepas Ramadhan, dalam bulan ini pun mereka tidak mengendahkan untuk melakukan kemungkaran. Nauzubillah.

Takbir bakal berkumandang sebagai semboyan kemenangan jihad dalam diri. Seharusnya takbir dilaungkan bersemangat bukan mendayu-dayu. Keagungan takbir tidak boleh disambut dengan kesedihan tetapi semangat untuk terus memperbaiki diri. Bertakbirlah jika anda telah memulakan perubahan diri. Bertakbirlah bahawa anda akan terus mengubah diri ke arah kebaikan.

Firman Allah: “Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” QS 13:11

Di kesempatan ini saya mengucapkan Salam Aidilfitri kepada anda semua yang mengunjungi blog ini. Maafkan segala kesalahan bahasa yang ditulis jika ada menyinggung perasaan sesiapa. Bagi yang mengenali diri saya, boleh datang ke rumah pada hari raya nanti di Besut Terengganu atau di Raub Pahang.

Kad raya kredit kepada:Kadviral.com

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” QS 13:11

1 Comment (+add yours?)

  1. Nozi
    Sep 08, 2010 @ 06:10:58

    Assalam,

    Akak pun nak ucapkan Selamat Hari Raya, maaf zahir & batin. Jemput datang rumah ye. 🙂

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: